Month: February 2019

Φώτης Τερζάκης – Ρωσική Επανάσταση: Το φάντασμα του εικοστού αιώνα

Ποτέ ο νεωτερικός, αστικός και καπιταλιστικός κόσμος δεν βρέθηκε τόσο κοντά στο τέλος του, ποτέ άλλοτε δεν είδε τόσο καθαρά το πρόσωπο του αγγέλου-εξολοθρευτή του: της εργατικής τάξης, της αλυσοδεμένης εκείνης ανθρωπότητας που με τον ιδρώτα και το αίμα της παρήγε τη δική του λάμψη και τον δικό του πλούτο. Ήταν η στιγμή που ανακεφαλαίωνε το 1905, το 1871, το 1848, συνομιλώντας ταυτόχρονα με το 1789 κι επανερμηνεύοντας το μήνυμά του. Τα γεγονότα τής Ισπανίας, 1936-8, πρέπει επίσης να θεωρούνται ο τελευταίος μετασεισμός της.

Read More

Έτορε Τσινέλα – Η τραγωδία της Ρωσικής Επανάστασης: Υπόσχεση και αθέτηση των Αριστερών Σοσιαλεπαναστατών το 1918*

Γιατί ένα κόμμα που ήταν τόσο γερά ριζωμένο στην ύπαιθρο όπως το PLSR κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1918 τόσο γρήγορα έπεσε θύμα των μπολσεβίκων, που δεν είχαν καλές σχέσεις με τους αγρότες; Ένας λόγος έχει ήδη παρατεθεί: η δολοφονία του Μίρμπαχ και η δονκιχωτική αναζήτηση του διεθνισμού από το PLSR. Όσο πιο πικρός γινόταν ο πόλεμος μεταξύ των αγροτών και των Μπολσεβίκων, τόσο οι Αριστεροί Σοσιαλεπαναστάτες σπαταλούσαν τη δύναμή τους σε αντιλαϊκές μάχες προορισμένες να αποτύχουν.

Read More

Ντμίτρι Ρουμπλιώφ – Το Ρωσικό Αναρχικό Κίνημα Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η αντιπολεμική προπαγάνδα αποτελούσε ένα σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων των Ρώσων αναρχικών, πράγμα που συνέβαλε στην επέκταση της επιρροής τους και στην ανάπτυξη του κινήματος ανάμεσα στους εργάτες, τους εργαζόμενους και τους λιποτάκτες, που πύκνωσαν τις γραμμές των αναρχικών οργανώσεων. Εξίσου σημαντική ήταν και η ενεργή δουλειά ανάμεσα στους στρατιώτες και τους ναύτες. Έχει σημασία ότι στη διάρκεια αυτής της περιόδου, κάποιοι από τους αναρχικούς υποστήριξαν μια στρατηγική πάλης που εφαρμόστηκε τις μέρες του Φεβρουαρίου του 1917.

Read More

Αλεξάντρ Σούμπιν – Ρώσικη Επανάσταση και η Δικτατορία των Μπολσεβίκων*

Η Ρωσία είναι η χώρα όπου σχηματίστηκε το «κλασσικό» ολοκληρωτικό καθεστώς. Ήταν αναπόφευκτη η νίκη των ολοκληρωτικών δυνάμεων εκεί; Ποιες ήταν οι εναλλακτικές επιλογές σε αυτήν την πορεία των εξελίξεων; Πώς, συγκεκριμένα, εγκαθιδρύθηκε το σύστημα αυτό στη Ρωσία;

Read More