Month: October 2018

Γ. Λιοδάκης – Το επαναστατικό εγχείρημα του Οκτώβρη και η ‘Νέα Οικονομική Πολιτική’

Όταν θα πληρούνται στο μεγαλύτερο τους μέρος αυτές οι προϋποθέσεις, οι συνθήκες θα είναι ώριμες για μια πραγματικά κοινωνική επανάσταση και το νέο ιστορικό διακύβευμα του κομμουνισμού. Τότε, οι ίδιες οι συνθήκες θα αναφωνούν: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

Read More

Γιώργος Λιερός – Ο Τρότσκι με μέτρο τον Στάλιν

Έφτασε η στιγμή να στείλουμε τον Τρότσκι εκεί που ήθελε να στείλει τον Μαρτόφ, μια από τις πιο ευγενικές φυσιογνωμίες της Ρωσικής Επανάστασης; Ο μπολσεβικισμός δοκιμάστηκε και το 1989 η ιστορία του έστειλε τον λογαριασμό. Σήμερα ήρθε η ώρα να δοκιμαστεί η άλλη άποψη∙ ένα ιστορικό ρεύμα που ξεκινάει από τον Όουεν και το κίνημα στο οποίο έδωσε το όνομά του, τον Προυντόν και τον Μαρξ. Το ρεύμα αυτό περιλαμβάνει τα εργατικά συμβούλια, τους συνεταιριστές και τους κοινοτιστές. Τους ναρόντνικους, τον Μαριατέγκι και τον Καραβίδα∙ τη Λούξεμπουργκ, τον Πάνεκουκ και τον Κορς∙ τον Κροπότκιν. Διεκδικεί την κομμούνα, τη Ρωσική Επανάσταση, την Ισπανική και την Ελληνική.

Read More

Ante Ciliga: «Κι εσύ, Λένιν»

Ο θρύλος του Λένιν πλέον μου φάνηκε ως ένα μεγάλο ψέμμα, σχεδιασμένο για να συγκαλύψει τα εγκλήματα της γραφειοκρατίας.

«Για να καταστρέψεις την τυραννία της γραφειοκρατίας, που χτίστηκε από τα δικά σου χέρια, Λένιν, θα έπρεπε να καταστρέψεις τον μύθο της αλάθητης σοφίας του προλεταριάτου. Την ώρα του μέγιστου κινδύνου , αντί να προσφέρεις το χέρι σου στο προλεταριάτο, το τράβηξες προς τα κάτω.

Read More

1921: Η απαρχή της αντεπανάστασης

«Σήμερα είμαστε μάρτυρες της τραγωδίας μιας κοινωνικής επανάστασης που περιορίστηκε εντός εθνικών συνόρων εξαιτίας της παθητικότητας των λαών της Ευρώπης, που είχαν απέναντί τους ευφυείς και καλά εξοπλισμένες αντιδραστικές...

Read More