Έκπληξη(;) προκαλεί το δημοσίευμα-αποκάλυψη της Bild σχετικά με τις απαιτήσεις του γερμανικού ταξιδιωτικού κολοσσού TUI από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με χθεσινό άρθρο του δημοσιογραφικού ομίλου, που αναπαρήγαγε και η Deutsche Welle, η TUI (ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία στον κόσμο-σχεδόν μονοπώλιο πλέον στον κλάδο) απείλησε να ακυρώσει όλες της εκδρομές της στην Ελλάδα, αν τεθεί σε ισχύ ο κανόνας της 36ωρης καραντίνας για κάθε νεοεισερχόμενο τουρίστα που θα υποβαλλόταν σε τεστ για τον κορονοϊό . Το μέτρο προέβλεπε να γίνουν τυχαία τεστ σε τουρίστες που θα έμπαιναν στην χώρα, οι οποίοι στην συνέχεια θα έπρεπε να περιμένουν σε καραντίνα για 36 ώρες μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.
Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη(;) προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε να αποσύρει τον εν λόγω κανονισμό μετά από τις πιέσεις αυτές.
Η Tui απείλησε ανοιχτά την ελληνική κυβέρνηση με ακύρωση όλων των ταξιδιών της προς Ελλάδα λόγω της καραντίνας 36 ωρών που προβλεπόταν αρχικώς για νεοαφιχθέντες που υποβάλλονται σε δειγματοληπτικό τεστ υποστηρίζει η @BILD. Τελικώς ο Μητσοτάκης απέσυρε το επίμαχο σημείο
— DW Greek (@dw_greek) July 1, 2020
Να ξεκαθαρίσουμε εδώ κάποια πράγματα: Δεν είμαστε υπέρμαχοι καμιάς καραντίνας που θα επιβληθεί με το έτσι θέλω σε έναν τυχαίο άνθρωπο. Το ζήτημα σε αυτό το άρθρο δεν είναι αυτό, αλλά η ανάδειξη της πραγματικότητας και της αλήθειας γύρω από το σχέδιο της κυβέρνησης σε σχέση με τον Κορονοϊό.
Από την αρχή της καραντίνας είχαμε προβλέψει πως μεγάλο κομμάτι του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης βασιζόταν στο να φανεί η Ελλάδα ως ασφαλής τουριστικός προορισμός, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ισπανία και την Ιταλία που χτυπήθηκαν άγρια από την πανδημία, ώστε να λάβει το τουριστικό κεφάλαιο (η μεγαλύτερη “βιομηχανία” της χώρας) το μεγαλύτερο δυνατόν μερίδιο και από αυτές τις χώρες, ώστε να σωθεί ότι δεν σώζεται στην οικονομία. Μακριά από αστείες απόψεις σχετικά με μη ύπαρξη πανδημίας, ξεκαθαρίσαμε πως με αυτό το σκεπτικό -μεταξύ άλλων- ΔΕΝ έγιναν μαζικά τεστ, με αυτό το σκεπτικό μπήκαμε νωρίς σε καραντίνα (όσοι γινόταν να μπουν ώστε να μην χάσει λεφτά και το εγχώριο εμπορικό κεφάλαιο, ιδιαίτερα το λιανεμπόριο, που κυριολεκτικά θησαύρισε). Ώστε να ΦΑΝΕΙ ότι η Ελλάδα δεν έχει πολλά κρούσματα, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης πέτυχε. Είχαμε επίσης προειδοποιήσει ότι το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος θα φανεί μετά την καραντίνα, ΑΝ και ΟΤΑΝ γίνουν μαζικά τεστ. Και πως μόλις τελειώσει το κυρίως πιάτο της κονόμας της μπίζνας του τουρισμού, πολύ εύκολα μπορούν να μας ξαναβάλουν σε καραντίνα, έστω και για λίγο.
(Το ζήτημα του γενικευμένου κοινωνικού ελέγχου και της ωμής πραγματικότητας την επόμενη μέρα της καραντίνας φυσικά και είναι πολύ σημαντικό, αλλά δεν είναι απολύτως σχετικό με το θέμα του άρθρου, οπότε δεν θα το αναλύσουμε εκτενέστερα εδώ)
Αν και ακόμη ΔΕΝ έχουν γίνει μαζικά τεστ, παρά μόνο σε περιοχές με μειωμένο τουριστικό αποτύπωμα, όπως η Ξάνθη (η οποία φαίνεται πως μέσα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον Ιό, έχει γίνει και το πειραματόζωο της Κυβέρνησης), βλέπουμε ήδη τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα. Ωστόσο, οι άνθρωποι της Κυβέρνησης κάνουν λόγω για πιθανή επιστροφή σε καραντίνα ΜΕΤΑ το καλοκαίρι, όταν δηλαδή θα έχει κλείσει ο κύριος τουριστικός κύκλος και ιδιαίτερα από το εξωτερικό. Σε αυτό το κλίμα απέσυρε ο Μητσοτάκης το μέτρο του 36ώρου για τα τυχαία τεστ. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε εχθές τα εξής:
«Φυσικά και θα πάρουμε μέτρα αν χρειαστεί. Όμως δε θα παρατηρούμε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων που θα έχουμε, αλλά θα κοιτάμε πώς μεταφράζεται αυτός ο αριθμός των κρουσμάτων από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία μας. Τα περισσότερα από τα κρούσματα που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες είναι ασυμπτωματικά, δε χρειάζονται νοσηλεία και είναι λιγότερο παθογόνα. Όπου δούμε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, θα παίρνουμε γρήγορα μέτρα».
Με λίγα λόγια, θα παρατηρούν τις ΜΕΘ και όσους μπαίνουν στα νοσοκομεία προκειμένου να λάβουν μέτρα. Βέβαια, ακόμη κι εν μέσω καραντίνας, είδαμε πως αποθάρρυναν τον κόσμο από το να πάει στα νοσοκομεία και τον προέτρεπαν να κλειστεί στο σπίτι του και να πλένει τα χέρια του, ούτως ώστε να μην καταρρεύσει το διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας και να μην εκτεθεί η Κυβέρνηση. Με αποτέλεσμα άνθρωποι που έχριζαν νοσηλείας να πεθαίνουν στα σπίτια τους από “υποκείμενα νοσήματα”. Επιπλέον, χρησιμοποιείται το ευφυολόγημα των λιγότερο παθογόνων κρουσμάτων εντελώς αυθαίρετα, σχεδόν με τον ισχυρισμό ότι το ασυμπτωματικό ή το πιο “ήπιο”περιστατικό δεν είναι μεταδοτικά. Τότε λοιπόν γιατί εν μέσω καραντίνας μας παρακινούσαν να κρατάμε αποστάσεις και να μείνουμε κλεισμένοι με την παραμικρή ένδειξη; Γιατί προειδοποιούσαν τον κόσμο για τα ασυμπτωματικά κρούσματα; Γιατί φοράμε μάσκες;
Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση προσπάθησε με ιδιαίτερο ζήλο, παρέα με τα ΜΜΕ, να μεταφέρει την ευθύνη μιας μελλοντικής αναζωπύρωσης της πανδημίας στους πολίτες, ελέω…”χαλάρωσης” και “συνωστισμού”. Σήμερα όμως βλέπουμε πως το σχέδιο ήταν πολύ απλό: Όταν έρθει ο πραγματικός “συνωστισμός” -δηλαδή οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες- και η πραγματική “χαλάρωση”,-αυτή δηλαδή από πλευράς της κυβέρνησης ως προς τα μέτρα προστασίας, για να κάνει τις χάρες στις διάφορες TUI- να είμαστε φαινομενικά “ασφαλής χώρα”, με τάσεις όμως χαλάρωσης, που θα τις “πληρώσουμε” την κατάλληλη ώρα.
Δεν είμαστε απόλυτοι. Το ξέρουμε πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Άλλωστε ο τουρισμός δεν βγαίνει αλώβητος από την κατάσταση αυτή, το κάθε άλλο. Πολλά εποχιακά και μικρότερα καταλύματα δεν θα ανοίξουν καν, οικογενειακές επιχειρήσεις μπορεί να θαφτούν. Ταυτόχρονα, πολλοί εργαζόμενοι εξαρτημένοι από την συνθήκη της “σεζόν” θα μείνουν ξεκρέμαστοι. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση, τα μεγάλα κεφάλαια και τα μονοπώλια του κλάδου, όπως η TUI, βρίσκουν ευκαιρία να μαξιμάρουν τα κέρδη τους ή τουλάχιστον να μην έχουν χασούρα μέσα σε μια κρίση που θα καταπιεί πολλούς ανταγωνιστές. Και μπορούν να το κάνουν ασκώντας οικονομικό bullying σε αδύναμες κυβερνήσεις και οικονομίες όπως η ελληνική. Είδαμε άλλωστε πως “πριμοδοτούνται” οι άδειες θέσεις λόγω αποστάσεων ασφαλείας στις αεροπορικές πτήσεις. Το εγχώριο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο είναι προσδεδεμένο στα διεθνή συμφέροντα, αλλά ακόμη και όταν βρίσκεται ανταγωνιστικό με αυτά, ξέρει πως μπορεί να χρησιμοποιήσει την εκάστοτε κυβέρνηση (πόσο μάλλον αυτή του Μητσοτάκη) ώστε να επιβιώσει και να βγάλει κέρδος. Αν ρίξουμε μια ματιά στα επιπλέον μέτρα στήριξης που προτείνει ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), τα οποία είναι ανοιχτός να συζητήσει ο πρωθυπουργός, θα το καταλάβουμε λίγο καλύτερα.
Συνοψίζοντας, το τελικό συμπέρασμα που βγαίνει από την τρέχουσα κατάσταση είναι το εξής: Η κυβέρνηση κινήθηκε με το τρόπο που κινήθηκε εν μέσω πανδημίας ώστε να προφυλάξει την εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω, με γνώμονα όχι φυσικά την Δημόσια Υγεία, αλλά την δημιουργία της πλαστής εικόνας ασφάλειας, για να εξασφαλίσει το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, τον οποίο αντιλήφτηκε ως “σωτήρα της οικονομίας”, ενώ η ίδια ταυτόχρονα λειτούργησε ως “σωτήρας” του τουρισμού. Την πιο κρίσιμη στιγμή, αυτή δηλαδή του μεγάλου “συνωστισμού” από ανθρώπους κάθε χώρας, δεν διστάζει να θυσιάσει μέρος των προστατευτικών μέτρων, ώστε να μην χάσει τον καλύτερο πελάτη, δηλαδή τους μεγάλους Tour Operator όπως η TUI. Ταυτόχρονα, με βάση το σχέδιο “συλλογικής ευθύνης” που εξύφανε κατά την διάρκεια της καραντίνας και στο διάστημα αμέσως μετά την άρση των μέτρων, προετοιμάζεται για ένα ενδεχόμενο υγειονομικό κραχ μετά το καλοκαίρι, για το οποίο όμως δεν θα φταίει η ίδια, αλλά οι “απείθαρχοι πολίτες”.
Ζωές μπορεί να χαθούν, αλλά αυτά είναι business as usual.
Τουρισμός (TUI) vs Δημόσια Υγεία, σημειώσατε 1