rover

Το Mars rover και η καταστροφική καπιταλιστική πραγματικότητα

από | 25 Φεβ, 2021

Η επιτυχής προσγείωση του Perseverance rover στην επιφάνεια του Άρη είναι ένα επιστημονικό και τεχνολογικό επίτευγμα  υψηλότατου επιπέδου. Οκτώ χρόνια σχολαστικού σχεδιασμού –με συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων που εκτείνονται σε πολλές χώρες σε τρεις ηπείρους– αφιερώθηκαν για να τοποθετήσουν απαλά τον αστροβιολογικό εξερευνητή 1.025 κιλών στην επιφάνεια ενός άλλου κόσμου.

Το rover είναι το τελευταίο απο μια σειρά μηχανημάτων που τέθηκαν σε τροχιά, προσγειώθηκαν και τώρα περιδιαβαίνουν και μελετάνε έναν πλανήτη που έχει γοητεύσει από καιρό τους ανθρώπους. Όπως έχουν δείξει όλες οι προηγούμενες αποστολές, η επιφάνεια του Άρη είναι ένα ξηρό, κρύο μέρος. Ωστόσο, αυτή η τρέχουσα εχθρότητα του προς τη γνωστή ζωή, μπορεί μας κάνει να τον αισθανόμαστε πολύ οίκειο. Έχει αμμόλοφους, καταιγίδες, βουνά, αποξηραμένα ρέματα, ποτάμια και κοίτες  λιμνών. Υπάρχουν ακόμη αρκετά εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα, σε αποχρώσεις του μπλε που  έρχονται σε αρμονική αντίθεση με τα κόκκινα και κίτρινα που βλέπουμε στη Γη.

Μετά από ένα ταξίδι 203 ημερών, τα επτά προηγμένα όργανα του rover έχουν ήδη αρχίσει να μεταδίδουν δεδομένα και εικόνες στην πατρίδα τους. Ενώ οι πρώτες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το Perseverance χρησιμοποιούνται κυρίως ως μέρος της διαδικασίας για να διασφαλιστεί ότι το rover λειτουργεί όπως θα έπρεπε, μια εικόνα του μπροστινού αριστερού τροχού του αποκαλύπτει πορώδεις βράχους. Στη Γη, τέτοιοι σχηματισμοί προκαλούνται είτε από ηφαίστεια, πράγμα που σημαίνει ότι θα παρέχουν εικόνα για τη γεωλογική ιστορία του Άρη, είτε μέσω καθίζησης ιζημάτων σε ποτάμια και ωκεανούς, πράγμα που σημαίνει ότι οι βράχοι μπορεί να είχαν σχηματιστεί από αρχαίο νερό που κάποτε ήταν στον κόκκινο πλανήτη .

Πολλά μάθαμε επίσης και μόνο μέσω της προσγείωσης. Η NASA απέδειξε για δεύτερη φορά (η πρώτη είναι η προσγείωση του Curiosity) ότι είναι δυνατόν να προσγειωθεί ένα rover κατεβάζοντας απαλά το όχημα στο τοπίο του Άρη μέσω skycrane, ενός εξαιρετικά περίπλοκου και επικίνδυνου ελιγμού, αλλά  απαραίτητου για να φέρει τόσες πολλές κάμερες, αναλυτές και άλλα εργαλεία για τη μελέτη του εξωγήινου κόσμου. Οι αναβαθμισμένες κάμερες πλοήγησης και το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκαν για την καθοδήγηση του rover στον τόπο προσγείωσής τους κατάφεραν να το απομακρυνθούν αυτόνομα από πέτρες, πλαγιές και γκρεμούς που βρίσκονται στον κρατήρα Jezero, ενώ τοποθετούσαν το Perseverance πολύ κοντά σε πολλά από αυτά τα επιστημονικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.

Ήδη σχεδιάζονται περαιτέρω έρευνες. Η πλήρης σουίτα οργάνων θα παρουσιαστεί στο διαδίκτυο τις επόμενες ημέρες. Ένα ελικόπτερο που θα πετάξει σε άλλο πλανήτη θα πετάξει στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, μια άλλη πρωτιά στην πλανητική εξερεύνηση. Θα παρέχει στοιχεία για τις πολλές ερωτήσεις που έχουν οι ερευνητές στη Γη για τον Άρη, πάνω απ ‘όλα, στο αν ο πλανήτης κάποτε είχε ζωή.

Η προσγείωση του Perseverance rover   είναι μια ισχυρή επίδειξη της ανθρώπινης γνώσης, της επιστήμης και του λόγου. Είναι όμως επίσης μια ισχυρή επίπληξη για την αδιάκοπη σύγχρονη δόξα του ανορθολογισμού και μια ισχυρή δικαίωση της υλιστικής κατανόησης του κόσμου. Υπάρχουν, στην πραγματικότητα, αντικειμενικοί νόμοι της φύσης που οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν και να ενεργήσουν.

Η σημασία του επιτεύγματος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κοινωνική καταστροφή  σε ολόκληρο τον κόσμο. Δύο μέρες πριν το  rover προσγειωθεί, ένα 11χρονο παιδί πέθανε από το κρύο  κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας που έκανε να καταρρεύσει η θέρμανση και η ηλεκτρική υποδομή σχεδόν ολόκληρης της πολιτείας του Τέξας, ενώ στο Ελλαδιστάν θρηνούσαμε 3 νεκρούς από την επίσκεψη της Μήδεια

Δεκάδες περισσότεροι έχουν πεθάνει στο δρόμο ή στα σπίτια τους, ενώ εκατομμύρια δεν έχουν τροφή, ρεύμα ή τρεχούμενο νερό. Τα νοσοκομεία αναγκάζονται να κλείσουν επειδή τα προγράμματα τους λόγο υποχρηματοδότησης δεν λειτουργούν. Χιλιάδες αναγκάζονται να αναζητήσουν καταφύγιο σε λίγα μέρη που έχουν πρόσβαση, όπως κοινοτικά κέντρα και γυμναστήρια, τα οποία με τη σειρά τους απειλούν να εξαπλώσουν περαιτέρω τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοϊού. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ θανάτου από κρυοπαγήματα ή από την αρρώστια..

Κάθε μέρα, περισσότεροι από 11.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά υποκύπτουν στον ιό, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.000 μόνο στις ΗΠΑ και με την Ελλάδα να φτάνει αισίως τους 6.300 νεκρούς. Ο αριθμός των νεκρών από τον Ιανουάριο του 2020 ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάνω από 2,4 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Ο πληθυσμός έχει μια ενστικτώδη κατανόηση αυτής της αντίφασης. Σε απάντηση σε ένα σωβινιστικό tweet από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden σχετικά με την διαστημική αποστολή, στο οποίο ισχυρίστηκε ότι «με τη δύναμη της επιστήμης και της αμερικανικής εφευρετικότητας, τίποτα δεν είναι πέρα ​​από τη σφαίρα της δυνατότητας», πολλοί διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας: «Δεν τελειώνει καν μια επιδημία; Ούτε βάζει καν ένα τέλος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης; Ούτε καν προσφέρει λύση στην κλιματική καταστροφή; Δεν παρέχει καν βοήθεια σε εκείνους των οποίων η ζωή καταστρέφεται από το χειμώνα που παγώνει τα πάντα »

Γενικότερα, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την προσγείωση ενός οχήματος ενός τόνου στον Άρη και την πραγματοποίηση άλλων επιστημονικών και τεχνικών εξελίξεων πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, για την παροχή αξιοπρεπούς απασχόλησης, εκπαίδευσης, στέγης και τροφής για όλη την ανθρωπότητα. Η κοινωνία έχει απολύτως την ικανότητα να προστατεύει τον εαυτό της από τις παγκόσμιες πανδημίες, την περιβαλλοντική απροσεξία και τον πυρηνικό οπλισμό του μιλιταρισμού, τα οποία απειλούν τη ζωή κάθε ανθρώπου στη γη.

Εάν η φροντίδα που δόθηκε στην παραγωγή και προσγείωση του Perseverance rover είχε τεθεί στην πρόληψη της πανδημίας, ο κοροναϊός θα υπήρχε στην θύμησή μας ως ένα τραγικό ξέσπασμα που εκδηλώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα που σκότωσε χιλιάδες, και  όχι τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας σε έναν αιώνα, η οποία σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπων.

Αλλά η συνεργασία προς έναν κοινό στόχο, που καθοδηγείται από την αναζήτηση της γνώσης για τη γενική βελτίωση της ανθρωπότητας, πηγάζει από το κοινωνικό σώμα και τα πιο φωτεινά στρώματα της , που ενσωματώνονται σε όλους εκείνους που δούλεψαν στο Mars rover. Μια τέτοια ανθρώπινη σκέψη είναι όμως εντελώς ξένη για την κυβερνητική ελίτ του κόσμου, η οποία επιδεικνύει την οπισθοδρόμηση, τη χυδαιότητα, την άγνοια και τον παρασιτισμό.

Οι πλούσιοι, αντίθετα, σπαταλούν τρισεκατομμύρια δολάρια, γιουάν, γιεν, ρούβλια και ευρώ για να οπλιστούν και να διεξάγουν κάθε μορφής πόλεμο σε όλο τον κόσμο. Τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει μέχρι τώρα κοστίσει για την κατασκευή, την εξόκτευση και τη λειτουργία του Perseverance είναι λιγότερα από αυτό που «κέρδιζε» κάθε εβδομάδα πέρυσι ο Elon Musk.

Οδηγημένος ανεξέλεγκτα από τις εσωτερικές του αντιφάσεις, ο καπιταλισμός οδηγεί την ανθρωπότητα στον φασισμό και στον πόλεμο. Αυτές οι ίδιες αντιφάσεις, ωστόσο, δημιουργούν επίσης τη βάση για την ανατροπή του καπιταλισμού: τη διεθνή εργατική τάξη.

Τέτοιες αντικειμενικές διαδικασίες πρέπει να ενσωματωθούν στη συνείδηση ​​των εργαζομένων και η αυξανόμενη αντίθεση εκατομμυρίων εργαζομένων και νέων σε όλο τον κόσμο πρέπει να μετατραπεί σε ένα σαρωτικό κοινωνικό-πολιτικό κίνημα που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός κοινωνικού συστήματος  βασισμένου στην ισότητα και την ικανοποίηση της ανθρώπινης ανάγκης.

βασισμένο σε άρθρο του Bryan Dyne στο : wsws.org

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Θησείο: Βίαιη προσαγωγή ανήλικου πρόσφυγα γιατί δεν ήταν φραγκάτος τουρίστας [Βίντεο]

Θησείο: Βίαιη προσαγωγή ανήλικου πρόσφυγα γιατί δεν ήταν φραγκάτος τουρίστας [Βίντεο] Δεν έχει πρόβλημα η ελληνική αστυνομία με τους ξένους, δεν είναι ρατσιστές. Με τους φτωχούς έχει. Αυτούς που θα σταματήσει για έλεγχο γιατί δεν "κολλάνε" σε μια πόλη - βιτρίνα που δε...

Μέσα και Σκοποί: Η Αναρχική Κριτική της Κατάληψης της Κρατικής Εξουσίας| Zoe Baker

Μέσα και Σκοποί: Η Αναρχική Κριτική της Κατάληψης της Κρατικής Εξουσίας | Zoe Baker Η αναρχική κριτική της κατάληψης της κρατικής εξουσίας συχνά παρουσιάζεται ως μια αφηρημένη ηθική αντίθεση προς το κράτος που αγνοεί την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα....

Επιχείρηση της αστυνομίας στα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας

Επιχείρηση της αστυνομίας στα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας Επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας. Λίγη ώρα πριν, άνδρες της ΔΡΑΣΗ προσήγαγαν μέλος της Κοινότητας Προσφυγικών και στη συνέχεια δυνάμεις των ΜΑΤ...

Η κυβέρνηση διαλύει τα Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

Η κυβέρνηση διαλύει τα Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ανακοίνωση του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων στην ψυχική υγεία & κοινωνική πρόνοια (ΣΒΕΨΥΚΟΙ) για τη νέα ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που αφορά τα ΚΦΑΑ (Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων). Οι...

Παρέμβαση της Ανοιχτής Αντιφασιστικής συνέλευσης Πάτρας για πρόσφατη ομοφοβική επίθεση

Παρέμβαση της Ανοιχτής Αντιφασιστικής συνέλευσης Πάτρας για πρόσφατη ομοφοβική επίθεση Το βράδυ του Σαββάτου 15/6, μέλη της Ανοιχτής Αντιφασιστικής Συνέλευσης Πάτρας από κοινού με συντροφικό κόσμο, κάναμε παρέμβαση στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου, μοιράζοντας τη...

Επιχείρηση primavera ή μία χαμένη Άνοιξη

Επιχείρηση primavera ή μία χαμένη Άνοιξη Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών ΑΠΘ ΠΑΜΑΚ για την εκκένωση του κατειλημμένου ελευθεριακού στεκιού Primavera. Η επέμβαση εκκένωσης της κατάληψης primavera τα ξημερώματα της Δευτέρας 2.6.2024, με το εντυπωσιακό...

Μετανάστριες στον ελλαδικό χώρο

Μετανάστριες στον ελλαδικό χώρο. Από την ελευθεριακή φεμινιστική συλλογικότητα Rabbia Viola. Εισαγωγή Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες εκατοντάδων δολοφονιών μεταναστών/ τριών από τον φράχτη του Έβρου με τις βίαιες επαναπροωθήσεις που λαμβάνουν χώρα σε...

Νέος Κοινωνικός Χώρος Αλληλεγγύης & Αγώνα στην Καρδίτσα

Νέος Κοινωνικός Χώρος Αλληλεγγύης & Αγώνα στην Καρδίτσα Zούμε σε καιρούς άγριους, κι η πραγματικότητα κοινωνικά - οικονομικά γίνεται ολοένα και αφόρητη. Σε έναν νομό και σε μια πόλη όπου η απαξίωση των ζωών μας εκδηλώνεται συνεχώς με κάθε τρόπο. Μέσα από το βούρκο...

Αναρχισμός, Εξουσία, Τάξη και Κοινωνική Αλλαγή| Felipe Corrêa

Αναρχισμός, Εξουσία, Τάξη και Κοινωνική Αλλαγή| Felippe Corrêa Αυτό το άρθρο του Βραζιλιάνου αναρχικού Felipe Corrêa συζητά τη σχέση του αναρχισμού με την εξουσία, την τάξη και την επαναστατική κοινωνική αλλαγή. Ξεκινώντας από έναν ορισμό του αναρχισμού, προτείνει την...

Κράτος και γραφειοκρατία

Κράτος και γραφειοκρατία Του Camillo Berneri*. Αναδημοσίευση από Ούτε θεός - Ούτε αφέντης. Τα σκάνδαλα που συνέβησαν σε υπουργικούς και στρατιωτικούς κύκλους, τα εκατομμύρια που απορρόφησαν βαμπιρικά οι κλέφτες με το παράσημο, η φάρσα και η αγωνία, τα γραφειοκρατικά...